Birkózás

Birkózás: Magyar bajnoki cím és egyéb helyezések a hétvégi országos bajnokságokról

2024.04.29.

2024.04.29.

3 perc

2024. április 27-én Abony adott otthont a Szabadfogású és Női U17-es Országos Bajnokságnak, melyen közel 200-an indultak, a DKSE négy versenyzővel vett részt.

60 kg-ban Miklós Mátyás egy vereség után kiesett a versenyből. 71 kg-ban két versenyzőnk lépett szőnyegre. Nagy Henrik szintén egy mérkőzést birkózott, majd búcsúzott a további küzdelmektől. Csőregi Zalán már sokkal közelebb állt a továbbjutáshoz, a ceglédi birkózó ellen 9:0-ás vezetésnél váratlanul tus vereséget szenvedett. Legyőzője a következő körben kikapott, így Zalán is búcsúzott a versenytől.

Pupp Viktória a dobogó legfelső fokán

A lányoknál 65 kg-ban Pupp Viktória maximális teljesítményt nyújtott. Az első körben nagykőrösi ellenfelét tussal legyőzte. A második mérkőzésén az esztergomi lányt ismét kétvállra fektette. A harmadik körben a zentai birkózót, majd a negyedikben a pécsi ellenfelét is kétvállas  győzelemmel utasította maga mögé. A négy tusgyőzelemmel megérdemelten szerzett aranyérmet, begyűjtötte a DKSE birkózó szakosztályának idei első magyar bajnoki címét. Ezzel a teljesítménnyel biztossá vált, hogy az U17-es korosztály 65 kg-os súlycsoportjában Viktória indulhat a korosztályos Európa Bajnokságon, képviselve a magyar válogatottat és a DKSE-t.

Az U13-as országos bajnokságot 2024. 04. 28-án Budapesten az ESMTK sportcsarnokában rendezték meg, melyen a DKSE és fiókszakosztályai (Enying VSE, Gurics GYBDSE) sportolói álltak rajthoz.

Nem volt egyszerű dolga annak, aki pontszerző helyen szeretett volna végezni, mert a legtöbb súlycsoportban a tizenhat közé jutásért is selejtezőket kellett vívni. Az erős mezőnyben Fekete Csanád és Czeiner Péter is közel állt ahhoz, hogy éremért birkózzon, de két győztes vigaszági mérkőzés után, a harmadikon sajnos vereséget szenvedtek és búcsúztak a viadaltól.

Androvics Márk győzelemmel kezdte a versenyt és került a legjobb nyolc közé, ott azonban vereséget szenvedett a későbbi ezüstérmes hazai versenyzőtől, így a vigaszágon folytathatta, ahol sikerült ismét nyerni, így birkózhatott a harmadik helyért. Nagy küzdelemben alulmaradt, de összességében jól birkózott egész nap, és amit tudott azt meg is tett. Nagy eredmény Márktól, aki egy év kihagyás után lépett ismét szőnyegre.

Kaszala Máté a dobogó 3. fokán fehér pólóban

A nap legjobb versenyzését Kaszala Mátétól láttuk a 38 kg-os kategóriában. Huszonnégyen mérlegeltek a súlycsoportba. Már az elő fordulóban meg kellett izzadni, hogy bekerüljön a legjobb nyolc közé. Az utolsó tíz másodpercben sikerült megfordítani a mérkőzés állását. A második fordulóban már felszabadultabb volt a szőnyegen, sikerült is két szép négypontos dobással, technikai tussal legyőzni tatabányai ellenfelét. Az elődöntőben kikapott a későbbi bajnok ESMTK-s ellenfelétől, igy a bronzéremért birkózhatott. Az éremmeccsen tökéletesen felépített, tudatos birkózással legyőzte a hazaiak másik versenyzőjét, így a dobogó 3. fokára állhatott fel.  32 kg-ban Rafael Krisztián, 50 kg-ban Pavelka Levente és +85 kg-ban Pudelka Viktor is az 5. helyen végzett, nekik kevés hiányzott az éremszerzéshez.

Utczay Krisztián (29 kg), Twardon Áron és Bányai Levente (32 kg), Kovács Nimród és Davlyatov Szafar (38 kg) helyezetlenül zártak miután legyőzőjük is vereséget szenvedett.