Birkózás

Nyikos Veronika aranyérmes a felnőttek között

2023.01.30.

2023.01.30.

2 perc

Az elmúlt hétvégén folytatódott a birkózók versenyszezonja.

2023. január 27-én pénteken Mezőfalván rendezték meg az I-II-es korcsoportos (1-2. osztályosok és 3-4. osztályosok) területi grundbirkózó diákolimpiáját, melyen a cél az országos döntőbe kerülés volt.

Az I-es korcsoportos fiúknál hat iskola diákjai versengtek a helyezésekért. A küzdelmek végén első helyen jutott tovább a Nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola, második helyen pedig a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola.

A II-es korcsoportos fiúknál nyolc intézmény mérte össze erejét, közülük első helyen a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola, másodikként a Soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola jutott tovább.

A lányoknál az I-es korcsoportos csapatok közül első helyen a  Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola, második helyen a Soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola örülhetett az országos döntőbe kerüléshez.

A II-es korcsoportos lányoknál első helyen a Tata Kőkúti Általános Iskola, második helyen a Soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola jutott tovább.

A Mezőfalvi Petőfi Általános Iskola és a Nagyvenyimi Kossuth Általános Iskola diákjait a DKSE birkózó szakosztályának edzői, Tombor István és Fehér Krisztián készítették fel.

2023. január 28-án szombaton került sor a felnőttek első hazai válogató birkózó versenyére, melynek helyszíne a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia volt. Három szőnyegen párhuzamosan folytak a küzdelmek kötöttfogású, szabadfogású és női birkózásban is.

Egyesületünket Nyikos Veronika képviselte, aki első éves juniorként (augusztusban lesz 18 éves) élete első felnőtt versenyén állt rajthoz. Magabiztos birkózással két győzelmet aratva állhatott fel a dobogó legfelső fokára, ezzel az eredménnyel biztosította helyét a junior (U20) és a felnőtt válogatottban.

Pihenőre nincs idő, hiszen a hétvégén (február 2-5. között) a felnőtt válogatott tagjaként részt vesz az év első felnőtt nemzetközi ranking versenyén. Ennek a megmérettetésnek igen nagy jelentősége van, hiszen ebben az évben még további hármat rendeznek majd, a négy versenyen megszerzett ranking pontok alapján történik majd az őszi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a versenyzők kiemelése. A Magyar Birkózók Szövetségének szakvezetése bizalmat szavazott Veronikának, természetesen az elsődleges szempont a nemzetközi erőviszonyok felmérése. Sportolónk szereplése nagyban meghatározza majd az ez évi elvárásokat.